Gustosa Emilia Romagna
Učenici izborne nastave talijanskog jezika proveli su tri prekrasna dana u pokrajini Emilia Romagna. Iako razvikana po svojoj brzini tj. automobilskoj industriji - Ferrari, Maserati, Lamborghini, Ducati, Pagani – da spomenemo tek neke, naš cilj je bio kulturološko – prehrambeni.
Naše upoznavanje Emilijom Romagnom započeli smo gradom Ferrara. Obišli smo Palazzo dei Diamanti koja se ističe svojom impozantnošću koju opravdava mramorom isklesanom fasadom. Potom smo posjetili i istražili sve kutke dvorca Estense zavirivši i u tamnice, bogato ukrašene sale za igru te terase prepune mirišljavih naranči. Boravak u Ferrari završili smo u samom srcu grada uz uživanje u sladoledu poznatog talijanskog proizvođača Grom te kupovinom nezaobilaznih suvenira.
Sljedeći dan prošetali smo Modenom, kolijevkom balzamičnog octa. Naučili čemu je sve služio zvonik katedrale u srednjevjekovno doba, koje su opasnosti prijetile nakon zatvaranja gradskih vrata nakon zvona, uporabu i prilagodbu uporabe „kamenog stola“ Pietra Ringadora kroz razna povijesna razdoblja. Potom smo se uputili u Bolognu. Grad mladih sveučilištaraca što objašnjava nadimak „La Dotta“ (Učena) jer se diči najstarijim sveučilištem još od davne 1088. godine. Drugi nadimak joj je „La Rossa“ (Crvena) zbog gradnje opekom – materijalom koji je bio na raspolaganju tijekom njene gradnje. I naravno, govoriti o bilo kojem dijelu Italije a ne spomenuti hranu, potpuno je nezamislivo. Stoga je treći nadimak Bologne „La Grassa“ (Debela). Nakon razgleda impozantne Neptunove statue, veličanstvenih „nebodera“ Torre degli Asinelli i Grisenda, zavidno velike crkve San Petronio, šaptali smo tajne poruke u stupove prolaza pokraj Piazza Maggiore te, nadamo se, zapamtili da u Italiji ne jedu špagete bolonjeze, nego TAGLIATELLE AL RAGÙ.
Naposljetku smo udahnuli dio Danteovog života u Ravenni te spoznali veličanstvenost njegova djela i postojanja. Obišli smo njegovu grobnicu, prošetali kućom i dverima u kojima je boravio za vrijeme izgnanstva iz Firenze te prošli kroz pakao, čistilište i raj muzeja posvećenog njegovom najpoznatijem djelu La Divina Commedia.
Boravak u Italiji bio bi nezamisliv bez dobre hrane, naročito tjestenine. Kao šlag na kraju, za zadnji ručak poslužena nam je rukom rađena domaća tjestenina majstorice restorana Mare e Marmellata u Ravenni. A terenska nastava bila bi u potpunosti nezamisliva bez naših učenika – svjetskih putnika -koji su svojim ponašanjem osvijetlili obraze nas učitelja gdje god smo boravili. Hvala vam na ugodnom boravku i druženju u Italiji. Bravi ragazzi e ragazze! Speriamo di viaggiare di nuovo!
Tihana Šurbek, prof.
DOPODNE | |
0. | 7.10 - 7.55 |
1. | 8.00 - 8.45 |
2. | 8.50 - 9.35 |
veliki odmor: 9.35 - 9.45 | |
3. | 9.45 - 10.30 |
veliki odmor: 10.30 -10.40 | |
4. | 10.40 - 11.25 |
5. | 11.30 - 12.15 |
6. | 12.20 - 13.05 |
7. | 13.10 - 13.55 |
POPODNE | |
0. | 13.10 - 13.55 |
1. | 14.00 - 14.45 |
2. | 14.50 - 15.35 |
veliki odmor: 15.35 -15.45 | |
3. | 15.45 - 16.30 |
veliki odmor: 16.30 -16.40 | |
4. | 16.40 - 17.25 |
5. | 17.30 - 18.15 |
6. | 18.20 - 19.05 |
7. | 19.10 - 19.55 |
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |