Priča o čokoladi
"Život je kao kutija
čokoladnih bombona.
Nikada ne znaš
što ćeš dobiti."
/iz filma "Forrest Gump"/
Dobar dan, dragi moji prvašići! Sretan nam i ovaj tjedan.
Danas ćemo ispričati najslađu priču na svijetu - priču o čokoladi!
Ako je nešto zaslužilo svoju priču - to je sigurno čokolada.
Postoji li uopće netko tko ne voli čokoladu?!
Sve priče o čokoladi počinju od ploda biljke kakaovac koja raste u tropskim šumama. /prilog/
Evo nekih "slatkih činjenica":
Prvi čokoljupci na svijetu bili su drevni narodi Maje i Asteci
koji su živjeli u Južnoj i Srednjoj Americi.
Oni su radili gorki napitak "xocolati" od praha pečenih i mljevenih zrna biljke kakaovac. Zrna su bila vrijedna, čak su ih koristili kao novac. Za napitak su mislili
da je božansko piće. /prilog/
Španjolski istraživači i misionari u 16.st. donijeli su zrna kakaovca u Europu.
Dodavali su med, šećer, začine ... i dobili slatko piće.
Tek u 19.st. počinju se proizvoditi krute čokoladne pločice i čokolada polako postaje dostupna svima, a ne samo bogatima.
/Pogledaj proces "Od zrna kakaovca do čokolade" u prilogu/.
Vrste čokolade: crna čokolada - oko 70% sirovog kakao praha,
mlječna čokolada - oko 40% kakao praha, 20% mlijeka u prahu, 40% šećera,
bijela čokolada - 49% šećera, 20% mlijeka u prahu, do 33% kakao maslac, bez kakao mase.
Čokolada je zdrava / u normalnim količinama :) /, osobito tamna čokolada:
za srce, mozak, dobro raspoloženje. Jednostavno - uljepšava život :)!
Aktivnosti:
1. Pogledaj crtani film i ispričaj ukućanima kako su životinjice i djeca napravili čokoladu. Crtić je na engleskom jeziku, ali uspjet će vam!
https://www.youtube.com/watch?v=5aTe-kfjt3c
2. Postoje mnogi recepti kako napraviti domaću čokoladu.
/ Pomiješati kokosovo ulje ili biljne masnoće, kakao u prahu, med ili javorov sirup ili šećer u prahu! Izlijati u kalupe i ohladiti. /
Pogledaj predložene najjednostavnije recepte i, uz pomoć ukućana, odvaži se!
https://www.youtube.com/watch?v=6NYpZV7HHOk
https://www.youtube.com/watch?v=kuyaCFLSM0E
Po vlastitom ukusu i mašti možeš dodati: lješnjake, bademe, brusnice, šarene mrvice, grožđice. / prilog/
3. Počasti se čokoladom i podijeli s nekim!
Pokloniti nekom čokoladu je univerzalna gesta ljubavi i dobrote koju svi razumiju.
U slast,
učiteljica Irena
DOPODNE | |
0. | 7.10 - 7.55 |
1. | 8.00 - 8.45 |
2. | 8.50 - 9.35 |
veliki odmor: 9.35 - 9.45 | |
3. | 9.45 - 10.30 |
veliki odmor: 10.30 -10.40 | |
4. | 10.40 - 11.25 |
5. | 11.30 - 12.15 |
6. | 12.20 - 13.05 |
7. | 13.10 - 13.55 |
POPODNE | |
0. | 13.10 - 13.55 |
1. | 14.00 - 14.45 |
2. | 14.50 - 15.35 |
veliki odmor: 15.35 -15.45 | |
3. | 15.45 - 16.30 |
veliki odmor: 16.30 -16.40 | |
4. | 16.40 - 17.25 |
5. | 17.30 - 18.15 |
6. | 18.20 - 19.05 |
7. | 19.10 - 19.55 |
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |