Dan pčela
Ujedinjeni narodi prepoznali su važnost pčela u ekosustavu te je 20. svibnja i službeno proglašen Svjetskim danom pčela. Njihova važnost očituje se u tome što su nezaobilazna karika u oprašivanju oko 75% prehrambenih proizvoda pa poljoprivreda cijelog svijeta ovisi upravo o njima.
Svjetski dan pčela prilika je da proslavimo sve oprašivače - životinje o kojima ovisi opstanak naših ekosustava i sigurnost hrane. Oprašivanje životinjama – prijenos peludi od jednog cvijeta do drugog – proces je o kojemu ovisi opstanak oko 90% biljnih vrsta i 75% poljoprivrednih prinosa. Pčele su globalno najvažniji oprašivači, zbog svoje raznolikosti, brojnosti i zbog toga što u potpunosti ovise o biljkama za svoj razvoj i opstanak. Na svijetu je poznato oko 20.000 vrsta pčela, a osim pčela, i drugi kukci su važni oprašivači biljaka u našem podneblju, posebice muhe lebdjelice i leptiri. U drugim dijelovima svijeta, osim kukaca, oprašivači mogu biti i ptice, šišmiši i drugi kralježnjaci.
Vrsta koja nam je svima najbolje poznata - medonosna pčela - udomaćena je vrsta koju je čovjek počeo uzgajati prije čak četiri i pol tisuće godina. Medonosna pčela važna je zbog doprinosa poljoprivredi, gospodarstvu, ali i osviještenosti čovjeka o važnosti oprašivanja. No, ne smijemo zaboraviti da su divlji oprašivači oni koji čine većinu raznolikosti: u Hrvatskoj prema stručnim procjenama živi oko 720 različitih vrsta divljih pčela. Usluge ekosustava koje pružaju divlji oprašivači, zahvaljujući svojoj ekološkoj raznovrsnosti, nezamjenjive su i u prirodnim i poljoprivrednim ekosustavima.
Globalna raznolikost pčela je najveća u suhim i toplim klimama, kao što je to mediteranska pa najveći broj vrsta pčela nastanjuje hrvatsko primorje. Iznimka su bumbari - rod pčela podrijetlom s Himalaje. Razvio je niz prilagodbi na hladniju klimu: guste dlake i veću tjelesnu masu. U Europi živi oko 70 vrsta bumbara, dok je za Hrvatsku procjena oko 35 vrsta. Najveći broj vrsta očekujemo u planinskoj regiji. Bumbari su vrlo efikasni oprašivači pa se zato neke vrste uzgajaju i koriste u poljoprivredi.
Posljednjih godina zabilježen je zabrinjavajući pad brojnosti pčela i drugih oprašivača u mnogim dijelovima svijeta, uključujući i Europu. Znanstvena istraživanja kao glavne uzroke gubitka oprašivača prepoznaju prekomjerno korištenje pesticida, gubitak staništa, klimatske promjene, patogene i invazivne strane vrste. Rezolucija Europskog parlamenta iz 2019. o EU Inicijativi za oprašivače (EP 2019) poziva na neodloživu akciju za zaštitu oprašivača, prvenstveno kroz povećanje znanja o oprašivačima.
Jedan od glavnih ciljeva nedavno pokrenutog pilot projekta Ministarstva „Cro Buzz Klima“ povećanje je znanja o divljim oprašivačima kroz istraživanja koja će omogućiti uspostavu programa praćenja, identificirati najranjivije skupine te odrediti mjere za upravljanje i obnovu staništa. One bi trebale podržati raznolike i klimatski otporne zajednice oprašivača, a time i raznolike i klimatski otporne ekosustave i prilagodbe klimatskim promjenama.
izvor: internet
DOPODNE | |
0. | 7.10 - 7.55 |
1. | 8.00 - 8.45 |
2. | 8.50 - 9.35 |
veliki odmor: 9.35 - 9.45 | |
3. | 9.45 - 10.30 |
veliki odmor: 10.30 -10.40 | |
4. | 10.40 - 11.25 |
5. | 11.30 - 12.15 |
6. | 12.20 - 13.05 |
7. | 13.10 - 13.55 |
POPODNE | |
0. | 13.10 - 13.55 |
1. | 14.00 - 14.45 |
2. | 14.50 - 15.35 |
veliki odmor: 15.35 -15.45 | |
3. | 15.45 - 16.30 |
veliki odmor: 16.30 -16.40 | |
4. | 16.40 - 17.25 |
5. | 17.30 - 18.15 |
6. | 18.20 - 19.05 |
7. | 19.10 - 19.55 |
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |