2020-04-20 11:15:12

Priča o čokoladi

"Život je kao kutija

čokoladnih bombona.

Nikada ne znaš

što ćeš dobiti."

/iz filma "Forrest Gump"/

Dobar dan, dragi moji prvašići! Sretan nam i ovaj tjedan.

Danas ćemo ispričati najslađu priču na svijetu - priču o čokoladi!

Ako je nešto zaslužilo svoju priču - to je sigurno čokolada.

Postoji li uopće netko tko ne voli čokoladu?!

Sve priče  o čokoladi počinju od ploda biljke kakaovac koja raste u tropskim šumama. /prilog/

Evo nekih "slatkih činjenica":

Prvi čokoljupci na svijetu bili su drevni narodi Maje i Asteci

koji su živjeli u Južnoj i Srednjoj Americi.

Oni su radili gorki napitak "xocolati" od praha pečenih i mljevenih zrna biljke kakaovac. Zrna su bila vrijedna, čak su ih koristili kao novac. Za napitak su mislili

da je božansko piće. /prilog/

Španjolski istraživači i misionari u 16.st. donijeli su zrna  kakaovca u Europu.

Dodavali su med, šećer, začine ... i dobili slatko piće.

Tek u 19.st. počinju se proizvoditi krute čokoladne pločice i čokolada polako postaje dostupna svima, a ne samo bogatima.

/Pogledaj proces "Od zrna kakaovca do čokolade" u prilogu/.

Vrste čokolade: crna čokolada - oko 70% sirovog kakao praha,

mlječna čokolada - oko 40% kakao praha, 20% mlijeka u prahu, 40% šećera,

bijela čokolada - 49% šećera, 20% mlijeka u prahu, do 33% kakao maslac, bez kakao mase.

Čokolada je zdrava / u normalnim količinama :) /, osobito tamna čokolada:

za srce, mozak, dobro raspoloženje. Jednostavno - uljepšava život :)!

Aktivnosti:

1. Pogledaj crtani film i ispričaj ukućanima kako su životinjice i djeca napravili čokoladu. Crtić je na engleskom jeziku, ali uspjet će vam!

https://www.youtube.com/watch?v=5aTe-kfjt3c

2. Postoje mnogi recepti kako napraviti domaću čokoladu.

/ Pomiješati kokosovo ulje ili biljne masnoće, kakao u prahu, med ili javorov sirup ili šećer u prahu! Izlijati u kalupe i ohladiti. /

Pogledaj predložene najjednostavnije recepte i, uz pomoć ukućana, odvaži se!

https://www.youtube.com/watch?v=6NYpZV7HHOk

https://www.youtube.com/watch?v=kuyaCFLSM0E

Po vlastitom ukusu i mašti možeš dodati: lješnjake, bademe, brusnice, šarene mrvice, grožđice. / prilog/

3. Počasti se čokoladom i podijeli s nekim!

Pokloniti nekom čokoladu je univerzalna gesta ljubavi i dobrote koju svi razumiju.

U slast, 

učiteljica Irena

 

 

 

 

 

 


Osnovna škola Bogumila Tonija Samobor