2020-04-20 11:15:12 Priča o čokoladi "Život je kao kutija čokoladnih bombona. Nikada ne znaš što ćeš dobiti." /iz filma "Forrest Gump"/ Dobar dan, dragi moji prvašići! Sretan nam i ovaj tjedan. Danas ćemo ispričati najslađu priču na svijetu - priču o čokoladi! Ako je nešto zaslužilo svoju priču - to je sigurno čokolada. Postoji li uopće netko tko ne voli čokoladu?! Sve priče o čokoladi počinju od ploda biljke kakaovac koja raste u tropskim šumama. /prilog/ Evo nekih "slatkih činjenica": Prvi čokoljupci na svijetu bili su drevni narodi Maje i Asteci koji su živjeli u Južnoj i Srednjoj Americi. Oni su radili gorki napitak "xocolati" od praha pečenih i mljevenih zrna biljke kakaovac. Zrna su bila vrijedna, čak su ih koristili kao novac. Za napitak su mislili da je božansko piće. /prilog/ Španjolski istraživači i misionari u 16.st. donijeli su zrna kakaovca u Europu. Dodavali su med, šećer, začine ... i dobili slatko piće. Tek u 19.st. počinju se proizvoditi krute čokoladne pločice i čokolada polako postaje dostupna svima, a ne samo bogatima. /Pogledaj proces "Od zrna kakaovca do čokolade" u prilogu/. Vrste čokolade: crna čokolada - oko 70% sirovog kakao praha, mlječna čokolada - oko 40% kakao praha, 20% mlijeka u prahu, 40% šećera, bijela čokolada - 49% šećera, 20% mlijeka u prahu, do 33% kakao maslac, bez kakao mase. Čokolada je zdrava / u normalnim količinama :) /, osobito tamna čokolada: za srce, mozak, dobro raspoloženje. Jednostavno - uljepšava život :)! Aktivnosti: 1. Pogledaj crtani film i ispričaj ukućanima kako su životinjice i djeca napravili čokoladu. Crtić je na engleskom jeziku, ali uspjet će vam! https://www.youtube.com/watch?v=5aTe-kfjt3c 2. Postoje mnogi recepti kako napraviti domaću čokoladu. / Pomiješati kokosovo ulje ili biljne masnoće, kakao u prahu, med ili javorov sirup ili šećer u prahu! Izlijati u kalupe i ohladiti. / Pogledaj predložene najjednostavnije recepte i, uz pomoć ukućana, odvaži se! https://www.youtube.com/watch?v=6NYpZV7HHOk https://www.youtube.com/watch?v=kuyaCFLSM0E Po vlastitom ukusu i mašti možeš dodati: lješnjake, bademe, brusnice, šarene mrvice, grožđice. / prilog/ 3. Počasti se čokoladom i podijeli s nekim! Pokloniti nekom čokoladu je univerzalna gesta ljubavi i dobrote koju svi razumiju. U slast, učiteljica Irena
|
Osnovna škola Bogumila Tonija Samobor |